Suradnja Udruge i OPG-a Sojč

HVALEVRIJEDNA SURADNJA: Radost prirode OPG Sojč i Udruga distrofičara Krapina pokrenuli zajednički projekt izrade i prodaje poklon paketa

Mišićna distrofija neizlječiva je bolest, jedino što pomaže boljoj funkciji mišića je rehabilitacija. Za oboljele je bitno da kontinuirano vježbaju, a ljetna rehabilitacija, odnosno more – za njih je nešto neprocjenjivo. Zato od 2018. godine članovi Udruge distrofičara Krapina, koja okuplja osobe koje boluju od mišićne distrofije i srodnih neuromuskularnih bolesti s područja Krapinsko – zagorske županije, odlaze na ljetnu rehabilitaciju Centar M.A.R.E. u Rovinj, koji je prilagođen za osobe s invaliditetom.


 Ući u more, vježbati u moru, raditi pokrete koje inače ne možemo napraviti, raditi korake u moru, a inače ih ne možemo, to za nas strašno puno znači. S obzirom da mnogi naši članovi imaju i respiratorne probleme i teškoće s disanjem, i sam taj zrak i vježbe disanja su tamo nepocjenjive za nas – dočarala nam je značenje ljetne rehabilitacije za članove udruge njezina predsjednica Mirjana Janžek. Naravno, problem su kao i uvijek financije. - Jedan dio sredstava dobivamo kroz projekt Krapinsko – zagorske županije, 40 posto, dio kroz projekt Grada Krapine, dio kroz projekt Općine Jesenje, a imali smo sreću prošle godine pa smo imali jednu nogometnu humanitarnu utakmicu gdje su se skupila sredstva za rehabilitaciju. Za ostalo, ako nam fali, a uvijek fali, šaljemo zamolbe firmama, a isto tako prodajemo naše radove, izrađene na kreativnim radionicama, i tako prikupimo određena sredstva – kaže Mirjana.

 

A upravo ova ljetna rehabilitacija pokrenula je jednu lijepu priču, koja dokazuje da još ima dobrih ljudi, priču o suradnji OPG – a Radost prirode Kristijana Sojča iz Oroslavja i Udruge distrofičara Krapina. Naime, Kristijan Sojč koordinator je udruge Centar M.A.R.E iz Rovinja, pa je tu krenula komunikacija s Udrugom. – Kristijan nam je odlučio pomoći kroz svoj OPG. Pošto zna koliko je nama rehabilitacija bitna i koliko kroz cijelu godinu tražimo sredstva da bismo je proveli, došao je na ideju da mi izrađujemo naše ručne radove koji bi se našli u poklon paketu njegovog OPG – a i te poklone i zajednički ponudimo našim i njegovim suradnicima te lokalnoj zajednici, a dio sredstava od tih prodanih poklona ići će za našu ljetnu rehabilitaciju – pojašnjava Mirjana.

 

Više možete pročitati na linku 

https://www.zagorje.com/clanak/vijesti/hvalevrijedna-suradnja-radost-prirode-opg-sojc-i-udruga-distroficara-krapina-pokrenuli-zaj?fbclid=IwAR2qrZSdlP2MDebB3pP-6Zet_IjKo2K7EF2i6NX6v68nER-vzHUOeTWV0sE