Tunis - "DICoo1 (Disability, Inclusion, Cooperation)" Erasmus+ projekt

Sudjelovanje na ERASMUS+ projektu "DICoo1 (Disability, Inclusion, Cooperation)", prvoj mediteranskoj školi stručnog osposobljavanja za inkluzivnu suradnju za osobe s invaliditetom i bez invaliditeta”

SOIH je kao partner sudjelovao na ERASMUS+ projektu "DICoo1 (Disability, Inclusion, Cooperation)", prvoj mediteranskoj školi stručnog osposobljavanja za inkluzivnu suradnju za osobe s invaliditetom i bez invaliditeta”

Ovu inicijativu nadzire i vodi talijanska mreža za osobe s invaliditetom i razvoj (Rids), a uključuje dvije zemlje na mediteranu Italiju i Hrvatsku, te dvije zemlje izvan Europe Maroko i Tunis.

Projekt, koji je pod nazivom DICOO1 pokrenut početkom listopada u Tunisu kroz tečaj osobnog usavršavanja, ima za cilj osposobiti dvadeset i četiri osobe s invaliditetom za mlade stručnjake u području međunarodne suradnje i hitnih situacija.

 Obuhvatio je treninge koji su se odnosili na:

- uvažavanje svojih osobnih sposobnosti i sposobnosti drugih, bez obzira na invaliditet.

- istraživati, prikupljati podatke, uspoređivati ​​ih i sažimati u tekstove.

– upoznajte svijet sveobuhvatne suradnje, prava osoba s invaliditetom, kako funkcioniraju lokalne, nacionalne i prekogranične institucije koje moraju štititi ljudska prava te kako funkcioniraju organizacije civilnog društva (osc).

– koristite uređaje na pristupačan način, komunicirajte na jednostavan i pristupačan način i pronađite komunikacijske strategije koje nadilaze jezične i kulturne barijere.

– reagirajte pozitivno u trenucima poteškoća, ostanite usredotočeni na prioritete i ne dopustite da poteškoće prevladaju, poboljšajte svoje vještine, surađujte s drugima za zajednički cilj, radite u multikulturalnim grupama i grupama s više invaliditeta, radite samostalno, govorite u javnosti i promovirajte se.

- prepoznavanje osobnih slabosti, otvaranje prema novom i nepoznatom, te nadilaženje ograničenja nametnutih osobnim predrasudama i ograničenjima nametnutim nepovoljnim kontekstom.

– spremnost na učinkovito sudjelovanje, jačanje samopouzdanja i povećanje entuzijazma za slušanje drugih i iskustvo interakcije i eksperimentiranja.

- primanje informacija, davanje informacija, točno i pravodobno vođenje računa o dokumentima i fokusiranje.

Obuka se temelji na inovativnoj metodologiji, s fokusom na suradničko učenje, neformalne metode učenja i igre, uključujući terenske posjete, igranje uloga, simulaciju i obrazovnu igru.

Treninge je vodila antropologinja Valentinu Pescetti, Giampiero Griffo, predsjednik talijanske mreže za osobe s invaliditetom i razvoj (Rids),  uz Francescu Ortale, koordinatoricu Ureda za vanjske projekte pri Aifo-u, vodili su edukaciju na temu implementacija Konvencije UN i odgovor na krizne situacije. Uz navedene u provedbi projekta sudjelovala su i četiiri lidera svojih grupa: Enriqueta Alemina za Italiju, Sarah Raddadi za Tunis, Mohamed Mounir za Maroko i Marica Mirić za Hrvatsku.

Po završetku treninga svi sudionici dobili su svoje YOUTHPASS certifikate.

Sudionici iz Hrvatske, uz voditeljicu grupe Maricu Mirić bili su Slobodan Marinković, Dijana Vincek, Stella Franić i Mirjana Janžek, uz pranju asistentica i prevoditeljice.