Peta konferencija žena s invaliditetom

Peta konferencija žena s invaliditetom održana je u hotelu Diplomat o temema: Izazovi obiteljskog nasilja u RH i Treći manifest o pravima žena i djevojaka s invaliditetom u EU.

Peta konferencija žena s invaliditetom održana je u hotelu Diplomat o temema: Izazovi obiteljskog nasilja u RH i Treći manifest o pravima žena i djevojaka s invaliditetom u EU. Organizator je bila SOIH– Mreža žena s invaliditetom u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Na Konferenciji je sudjelovalo preko pedeset sudionika uživo i putem Zoom platforme dvadeset šest sudionika. Skup je otvorila i sudionike pozdravila Gordana Jurčević, predsjednica SOIH – Mreže žena s invaliditetom, a poseban pozdrav uputila im je Ljubica Lukačić, zastupnica u Hrvatskom saboru. Na Konferenciji su izlagale:

  • Predsjednica SOIH-a, Marica Mirić kroz izlaganje je izrazila zabrinutost zbog povećanja femicida unatoč pozitivnim promjenama propisa vezanih uz nasilje. Na temu seksualnog nasilja nad ženama s invaliditetom.
  • Svea Kučinić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta upozorila je na stavove institucija o ženama s intelektualnim teškoćama prilikom prijava seksualnog nasilja te naglasila važnost prava svih žena koje su preživjele seksualno nasilje
  • Štefica Roginić voditeljica SOIH SOS telefona za žrtve nasilja, prikazala je podatke o radu za 2023.godinu koji pokazuju da je i dalje prisutno najviše psihičko nasilje, te da vrlo često žene s invaliditetom ne žele prijaviti nasilje. 
  • Marica Mirić predstavila je politike Europskog foruma osoba s invaliditetom i članica prema ženama s invaliditetom koje snažno usmjeravaju na uspostavljanje i unaprijeđenje prava žena i djevojaka s invaliditetom kao i primjenu Istanbulske konvencije od strane svih država članica EU.
  • Mia Kevo iz SOIH-a prikazala je područje osnaživanja žena s invaliditetom iz Trećeg manifesta o pravima žena i djevojaka s invaliditetom u EU.
  • Mirjana Janžek iz Udruge distrofičara Krapina govorila je o liderstvu, osiguravanju jednakih prava i prilika za liderstvo žena s invaliditetom u političkom, poslovnom i društvenom kontekstu, čemu prvenstveno doprinosi jednak pristup informacijama, resursima i obrazovanju o liderstvu. Sudionici konferencije imali su priliku čuti i njezino osobno iskustvo liderice, pri čemu je istaknula upravo važnost promicanja pozitivnih primjera žena s invaliditetom kao primjer inspiracije i podrške drugima.
  • Mira Katalenić iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet naglašavajući da je prijeko potrebno kontinuirano govoriti o nasilju i da je Treći manifest značajan dokument jer potiče da se u organizacijama osoba s invaliditetom stvore i poboljšaju uvjeti koji će osnažiti žene da djeluju na rješavanju svih ključnih pitanja.