Sustavna podrška udrugama - Skupna regionalna radionica za udruge članice u Varaždinu

U okviru provedbe Nacionalne sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva (NZRCD) organizirana je Skupna regionalnu radionicu uživo za udruge članice HSUCDP i SDDH s područja sjeverozapadne i središnje Hrvatske, Istre i Kvarnera. Na radionici je sudjelovala predsjednica udruge Mirjana Janžek. Radionica je održana 12.3.2024. godine u Varaždinu.

Na radionici su obrađene i prezentirane teme „Vertikalna i horizontalna povezanost udruga“, „Organiziranost udruga i postojeće stanje“, „Odgovornost u djelovanju prema članstvu i zajednici“ te „Djelovanje udruga u novim okolnostima kao pružatelja usluga“.

Marica Mirić, predsjednica SDDH, je sudionicima radionice predstavila temu Vertikalna i horizontalna povezanost udruga pri čemu je prezentirala novosti i ulogu koje savezi imaju u 2024. godini kroz Nacionalnu sustavnu podršku. Također istaknute su mogućnosti financiranja za udruge tijekom godine, pozicija udruga kao zagovarača, udruge kao pružatelji usluga i profiliranje udruga kao poduzetnika. Istaknula je kako je ispred saveza i udruga još dosta izazova, a dio njih se odnose i na digitalizaciju, asistivnu tehnologiju, umjetnu inteligenciju, zelenu, održivu i solidarnu Hrvatsku. Pozvala je udruge na veću međusobnu suradljivost i rad na zajedničkim interesima. Stručna suradnica SDDH Mirna Plećaš Ilić prezentirala je temu pod nazivom Organiziranost udruga i postojeće stanje u kojem je istaknula ulogu vodstva udruga, djelovanje udruge te važnost ažuriranih temeljnih dokumenata udruga u radu. Temu pod nazivom Odgovornost u djelovanju prema članicama i zajednici prezentirala je Mirjana Markovinović, izvršna direktorica HSUCDP, u kojem se dotakla bitnih elemenata društvenih promjena koje imaju utjecaj na udruge osoba s invaliditetom, privlačenje novih korisnika u svoje aktivnosti i usluge, što sve utječe na napredak udruge te koji su sve resursi potrebni da bi udruga kvalitetno radila i djelovala. Ivica Bašić, predsjednik HSUCDP otvorio je diskusiju na temu Djelovanja udruga u novim okolnostima kao pružatelji usluga s posebnim osvrtom na osobnu asistenciju čiji proces kao novo pravo za osobe s invaliditetom je započeo u Hrvatskoj.